We helpen u graag

Vraag deze reis aan App met ons Stuur een e-mail Bel ons op +31 (0) 73 614 09 96 Stel een vraag via Messenger

Rondreis Georgië & Armenië DE TIJD IN TBILISI 02:46 HET WEER IN TBILISI 0 °C

Rondreizen   |   15 dagen vanaf € 2.800 p.p.

Ontdek twee prachtige landen met unieke talen, rijke geschiedenis, fascinerende culturen, heerlijke keukens en bijzonder gastvrije bevolking.

Algemeen

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Georgië en Armenië maakt u kennis met het beste van beide landen. Het is een perfecte combinatie van cultuur en natuur. Ruïnes, kloosters en kathedralen worden afgewisseld met ruige bergen en kloven.

Armenië staat bekend om zijn mooie landschappen en vriendelijke bevolking. Fascinerend is dat Armenië de oudste christelijke staat ter wereld is. Dit ziet u terug in de vele kloosters en historische gebouwen.

Georgië is met het Hoge Kaukasus gebergte landschappelijk de meest gevarieerde republiek, maar behoort zeker ook op cultureel en culinair gebied tot een onontdekte parel van Europa.Bekijk hier al onze voorbeeldreizen naar Europa. Heeft u vragen over deze reis of wilt u vrijblijvend een voorstel ontvangen? Neem dan contact met ons op via onderstaande button.

Dagprogramma

Dag 1: Amsterdam - Tbilisi
incl. meet & assist en luchthaven transfer

U vliegt vandaag van Amsterdam naar Tbilisi. Na aankomst op de internationale luchthaven van Tbilisi wordt u opgewacht door een chauffeur, die u naar uw hotel zal brengen in de stad. Het is ongeveer 20 minuten rijden van het vliegveld naar het centrum van de stad. Onderweg kunt u al een deel van de stad aanschouwen.


Dag 2: Tbilisi
incl. stadswandeling met gids

U geniet vandaag van een hele dag in de stad. Zo kunt u de eerste indrukken van Georgië alvast goed op u in laten werken. Om direct goed van start te gaan, gaat u vandaag de stad verkennen met een gids.


Dag 3: Tbilisi - Tsinandali - Telavi

Vandaag is het tijd om de beroemde wijnstreek te verkennen: Kakheti. We zullen niet alleen de smaak van de wijn proeven die deze streek zo beroemd en aantrekkelijk maakt, maar ook een glimp van het dagelijks leven zien en een beter inzicht krijgen in de geschiedenis van de Kakhetiërs.

Eerst bezoeken we de lokale, kleurrijke markt van Telavi. Vervolgens gaan we uitgebreid het landgoed van de 19e eeuwse dichter en nobel man Aleksandre Chavchavadze in Tsinandali bekijken. Zijn huis, het hoofdgebouw, is tevens een museum. De aristocratische Chavchavadze familie was een van de meest getalenteerde en machtigste families in heel Georgië. Deze plaats was een centrum van het intellectuele leven en is vele malen bezocht door beroemde Georgische en buitenlandse schrijvers (waaronder Alexander Dumas). Alexandre bood zijn gasten fijne wijnen aan gemaakt op zijn landgoed. Hij was degene die de oudste en grootste wijnmakerij in Georgië bezat, waar hij Europese en Georgische wijnbouwtradities combineerde. Het huis is omgeven door prachtige tuinen, die 18 hectare grond beslaan. Ze bevatten een diversiteit aan Europese, Aziatische en Amerikaanse planten en een parkwandeling is dan ook een must. Verder is er ook nog een klein labyrint met een wensboom in het midden, die het bezoeken waard is.

Daarna zullen we een bezoek brengen aan een plaatselijke wijnkelder, waar we zullen leren over het proces van wijn maken. Uiteraard zullen we ook wijnen proeven die gemaakt worden volgens de Georgische traditie, uit de kleipotten (Qvevri). In december 2013 is deze oude Georgische wijnmakerijmethode toegetreden tot de UNESCO‘s representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.


Dag 4: Telavi - Sighnaghi

In de ochtend bezoeken we Gremi, een versterkte burcht/kerk complex en de hoofdstad van Kakheti in de 16e eeuw.

Vervolgens maken we een rit richting het Nekresi klooster (4 – 15e eeuw). Dit klooster ligt op een heuvel, dus ideaal voor een korte wandeling. De wandeling gaat wel steil omhoog, maar is niet intensief aangezien recentelijk een mooie, stenen weg is aangelegd.

Als laatste bezoeken we de vestingstad Sighnaghi (18e eeuw), die het uiterlijk van een Italiaanse middeleeuwse stad heeft. De 4,5 kilometer lange muur die meer dan 40 hectare omsluit, maakt Sighnaghi één van de grootste volledig ommuurde steden ter wereld. De stad is onlangs gerenoveerd en biedt bezoekers een mix van moderne en traditionele indrukken. U kunt wandelen in de klinkerstraten met typische huizen die zijn omgeven met een balkon en het dak betegeld met rode terracotta. Dit alles geeft een speciaal karakter aan de stad. Sighnaghi is beroemd om zijn prachtige uitzicht op het Grote Kaukasus-gebergte.


Dag 5: Sighnaghi - Akthala klooster - Haghpat

We rijden eerst naar de grens met Armenië, waar we van chauffeur en auto wisselen. Vervolgens rijden we naar het klooster van Akthala waar er prachtige fresco’s bewaard zijn gebleven.

Daarna bezoeken we het klooster van Haghpat (10e eeuw), door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed in 1996. Dit middeleeuwse klooster heeft een lange traditie van spiritualiteit, centrum van culturele invloed, middelbare school van theologie, scriptorium, enorme bibliotheek, kapellen. Het was dan ook een studieoord van de Armeense Apostolische Kerk.


Dag 6: Haghpat - Odzun basiliek - Dilijan

Het eerste historische monument dat we gaan bezoeken is de basiliek van Odzun, een koepelbasiliek gebouwd door de Catholicos Hovhan van Odzun. Het grafmonument naast de kerk is indrukwekkend. Op twee uitgehouwen zuilen worden Bijbelse taferelen en de kerstening van Armenië gepresenteerd.

Vervolgens rijden we door het prachtige, romantische berggebied (Lori provincie) dat doet denken aan Zwitserland, vandaar dat het gebied de bijnaam “Armeens Zwitserland” heeft gekregen. Eenmaal aangekomen in het stadje Dilijan maken we met een rondwandeling in het gerestaureerde historisch centrum van Dilijan.


Dag 7: Dilijan - Sevan - Karavanserai Orbelian - Tatev klooster - Goris

Vandaag rijden we eerst naar Sevan, dat bij het pittoreske meer van Sevan ligt. Dit is een van de hoogst gelegen - door de mens vormgegeven – zoetwatermeren ter wereld (1900 meter). Het Sevan meer wordt ook wel de parel van Armenië genoemd. Dit is de belangrijkste waterbron van het land, met een oppervlakte van 1416 km².

Vervolgens rijden we verder en passeren we de Col de Selim op 2410 meter hoogte met de overblijfselen van de Karavanserai Orbelian (uit 1332). Deze is vernoemd naar de prins Orbelian en is de best bewaarde karavanserai in Armenië.

Als laatste bezoeken we vandaag het Tatev-klooster (9e eeuw), vertaald als "God geeft vleugels", het belangrijkste klooster in het zuiden van het land. Het stijgt uit boven de Vorotan-kloof op meer dan 1500 meter. Het complex heeft verschillende gebouwen waaronder de hoofdkerk van St. Paul en Peter, die dateert uit de 10e eeuw. Uit dezelfde periode is de unieke constructie de "Gavazan"; deze oscillerende hoge kolom van 8 meter maakte de vijanden bang. Om het klooster te bereiken nemen we de kabelbaan van Tatev die het dorp Halidzor (vertrekstation) en het Tatev-klooster aan de andere kant van de heuvel en de Vorotan-kloof verbindt. Het is de langste kabelbaan ter wereld met een bereik van 5752 meter.


Dag 8: Goris - Khndzoresk - Karahunj - Noravank klooster - Khor Virap klooster - Jerevan

We beginnen de dag met een bezoek aan Khdzoresk, een verlaten grottendorp dat bewoond werd tot het begin van de vorige eeuw. We zullen een wandeling maken door de kloof om de grotten en de verbazingwekkende "Swinging Bridge" te zien die onlangs is gebouwd om de zijkanten van het dorp te verbinden via de Khndzoresk-kloof.

Vervolgens bezoeken we de overblijfselen van het oude observatorium van Karahunj, daterend uit het 3e-2e millennium voor Christus. Dit is dus ruim voor Stonehenge in Groot-Brittannië. Daarna bezoeken we het klooster Noravank (13e eeuw), die in de prachtige kloof vallei van de Amaghu ligt. De kloof kenmerkt zich door scherpe, roodachtige rotsen.

We blijven in de christelijke sfeer en bezoeken de bekendste en populairste pelgrimsplaats van Armenië: het klooster van Khor Virap (wat zoveel betekent als ‘diepe put’, vanwege de gevangenisfunctie in het verleden). Dit prachtige klooster ligt aan de voet van de Bijbelse berg de Ararat (5137 meter) en heeft een rijke, christelijke geschiedenis. Vervolgens rijden we naar de hoofdstad Jerevan.


Dag 9: Jerevan - klooster van Saghmosavank - klooster van Mastara - Gyumri

U geniet eerst van een vrije ochtend in Jerevan. Na de lunch rijden we weg uit Jerevan en brengen we een bezoek aan het klooster van Saghmossavank (klooster van de Psalmen), 13e eeuw, staande aan de oevers van de Kassakh rivier waarvan de kerk Saint-Jean een van de parels van het Armeense erfgoed is.

Vervolgens rijden we richting Gyumri en stoppen we onderweg voor het bezoek aan het klooster van Mastara (7e eeuw).


Dag 10: Gyumri - Bavra - Vardzia

In de ochtend verkennen we Gyumri, de tweede grootste stad van Armenië en tevens het culturele- en kunstzinnige hart van het land. We maken dan ook een stadswandeling door de historische buurt Kumayri. Ondanks de aardbeving in 1988 zijn de neoklassieke gebouwen er nog steeds en kunnen we die in al hun mooiheid aanschouwen. Ze zijn gemaakt van rode en zwarte tufsteen, een vulkanisch Amberd, Armenia gesteente dat door heel Armenië gebruikt wordt in de bouw.

Na het bezoek aan Gyumri rijden we naar de grensovergang met Georgië, bij Bavra. Daar wisselen we van chauffeur en auto en rijden vervolgens naar de Vardzia.

Vardzia is een van de meest fantastische locaties van Georgië: een grottencomplex (12e eeuw), dat ooit een verborgen stad was. Een aardbeving beschadigde de originele structuur in de 13e eeuw, dus het is niet meer verborgen, maar het lokt nog steeds bezoekers met zijn unieke karakter en grootheid. Het complex bestaat uit 139 grot groepen met in totaal 409 kamers, 25 wijnkelders en 12 kleine kerken. Een gangenstelsel verbindt bijna alle woningen met elkaar. In het centrum van het klooster is de belangrijkste kathedraal, die muurschilderingen bevat uit de 12e eeuw. Deze muurschilderingen van cruciale betekenis in de ontwikkeling van de middeleeuwse Georgische muurschilderkunst. Het omvat een van de weinige portretten van de iconische koningin Tamar.


Dag 11: Vardzia - Akhaltsikhe - Borjomi - Ateni

Vandaag rijden we eerst naar Akhaltsikhe om een bezoek te brengen aan het onlangs gereconstrueerde, indrukwekkende Rabati fort, dat een van de duurste projecten is geweest in verband met het toerisme in Georgië en dat is merkbaar. Binnen de vestingmuren zijn verschillende gebouwen uit verschillende tijdperken opgenomen, bijvoorbeeld een gazebo, een kasteel, een moskee met een vergulde koepel. En laten we het archeologisch museum niet vergeten, met zijn prachtige en veelzijdige artefacten (gesloten op maandag).

Vervolgens rijden we richting Borjomi en maken een stop bij het grootste Nationale Park van Georgië, dat tevens een WWF PAN Park is: Borjomi-Kharagauli. We maken hier een wandeling van ongeveer 2 uur om kennis te maken met dit prachtige natuurgebied.

Vervolgens gaan we naar de Ateni kloof, waar ‘in the middle of nowhere’ ons klein, gezellig ‘hotel’ met wijnkelder op ons wacht. Daar nuttigen ons avondmaal gemaakt van organische producten en proeven we van de hoogwaardige, bekende wijnen van de streek.


Dag 12: Ateni - Gori - Kazbegi

Vandaag beginnen we met een rit (na de eventuele wandeling in Ateni) naar een plaats die dateert uit 1.000 v. Chr.: Uplistsikhe. Dit was ooit een immense grottenstad, maar de ruïnes zijn nog steeds indrukwekkend. Men kan hier ronddolen en voelen hoe het in die dagen geweest moet zijn. Uw gids zal u uitleggen hoe deze plek veranderde van een centrum van heidendom tot een centrum van Christendom.

Vervolgens rijden we naar Gori. Dit is het stadje waar Josef Dzhugashvili (Stalin) werd geboren. Optioneel kunnen we het Stalin museum bezoeken; een uniek museum dat bijna niets negatiefs vertelt over Stalin. Voor het museum staat het oorspronkelijk ouderlijk huis van Stalin en naast het museum vind u zijn treinwagon.

Later is het tijd om het Grote Kaukasus-gebergte te verkennen, rijdend op de eeuwenoude militaire hoofdweg richting Rusland. De eerste stop is het versterkte fortcomplex Ananuri (17de eeuw), vanwaar u kunt genieten van het prachtige uitzicht over het Jinvali waterreservoir. Daarna is het tijd om het Kazbegi National Park te ontdekken. Als u aankomt bij het charmant gelegen stadje Stepantsminda, ook wel bekend als Kazbegi, zult u de indrukwekkende en heilige Mt. Kazbek (5047 meter) zien. Kijkend naar de berg, die hopelijk niet te veel in de wolken ligt, ziet u ook op de heuvel voor: Gergeti Drievuldigheidskerk (14e eeuw).


Dag 13: Kazbegi - Sno vallei - berg Chaukhebi - Kazbegi

In de ochtend rijden we door de Sno vallei naar het dorpje Juta (2165 meter). De weg er naartoe begint veel belovend met asfalt, maar gaat snel over in een ‘off road’ piste, die uiteindelijk steil omhoog naar het dorp gaat. Juta is in de wintermaanden afgesloten van de rest van Georgië en blijft het hele jaar door een erg afgelegen plek. Het kleine dorpje heeft dan ook grotendeels de oude manier van leven bewaard en heeft daardoor een andere atmosfeer dan bijvoorbeeld Kazbegi. Vanaf Juta lopen we door fascinerende natuur tot aan de voet (2550 meter) van de berg Chaukhebi.


Dag 14: Kazbegi - Mtskheta - Tbilisi

Vandaag bezoeken we de oude hoofdstad en het religieus centrum van Georgië - Mtskheta. Het was de plaats van vroegchristelijke activiteit en de locatie waar het christendom werd uitgeroepen tot staatsgodsdienst (337), nadat de Cappadocische vrouw St. Nino kwam om het land te bekeren. Niet alleen eeuwen geleden werd deze plaats gewaardeerd, ook vandaag de dag wordt het sterk gewaardeerd en daarom vind u hier ook twee UNESCO werelderfgoed sites.

Het spreekt voor zich dat u beide zult bezoeken. Eén is het Jvari klooster (5e-6e eeuw), dat over Mtskheta waakt en waarvandaan u een perfect uitzicht heeft op de volgende UNESCO-site: Svetitskhoveli kathedraal (11e eeuw). Waar de Jvari kerk u een privé, persoonlijk en zelfs een intiem gevoel geeft, laat de kathedraal een overweldigende indruk van de Georgische religieuze pracht en praal achter.


Dag 15: Tbilisi - Amsterdam
incl. luchthaven transfer

Uw reis zit er helaas op. U wordt middels een transfer naar de luchthaven gebracht vanwaar u weer terugvliegt naar Nederland. We hopen dat u een geweldige reiservaring rijker bent die u niet snel meer zal vergeten!

Accommodaties

Onderstaande accommodaties geven u een impressie waar u tijdens deze reis zult verblijven. Omdat wij 100% maatwerk leveren, kunnen deze altijd worden aangepast naar uw wensen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.


The Biltmore Hotel Tbilisi

Tbilisi

Deze accommodatie in Tbilisi ligt op 300 meter van het opera- en ballettheater van Tbilisi. Het beschikt over een binnenzwembad, spa, fitnesscentrum, sauna en een zonneterras. Het hotel biedt een prachtig uitzicht op de omgeving.

Biltmore Tbilisi Uitzicht

Hotel Seventeen Rooms
Telavi

Seventeen Rooms ligt in op minder dan 1 kilometer van het paleis Koning Erekle II. Het beschikt een restaurant, een buitenzwembad en een bar.

Seventeen Rooms

Marriott Armenia Hotel Yerevan

Jerevan

Het Marriott Armenia Hotel Yerevan ligt op een centrale locatie aan het Plein van de Republiek en op 500 meter van de Blauwe Moskee. Het beschikt over stijlvolle spafaciliteiten, serveert internationale gastronomische gerechten, en biedt kamers met een klassieke inrichting. U vindt hier ook 3 restaurants en bars.

Marriott Armenia Yerevan Terras

Porta Caucasia Kazbegi
Kasbegi

Porta Caucasia Kazbegi ligt in Kazbegi en heeft een terras, een gemeenschappelijke lounge en een bar.

Porta Caucasia Uitzicht
Details & Prijzen

Reisdetails

 • Reisduur: 15 dagen (andere reisduur mogelijk)
 • Prijs: vanaf € 2.800 per persoon
 • Vertrek vanaf: Amsterdam

Extra mogelijkheden

 • Reis- en/of annuleringsverzekering

Inclusief

 • Retourvlucht Economy Class
 • Ruim- & handbagage
 • Luchthaven transfers
 • Alle overnachtingen in geselecteerde accommodaties
 • Verblijf op basis van logies en ontbijt
 • Gepersonaliseerde reisapp
 • 24/7 noodnummer NL beschikbaar
 • Een onvergetelijke reiservaring!

Exclusief

 • Persoonlijke uitgaven & fooien
 • Overige maaltijden en dranken
 • Optionele excursies
 • Toeristenbelasting en/of resort fees

Blijf op de hoogte!

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox.