We helpen u graag

App met ons Stuur een e-mail Bel ons op +31 (0) 73 614 09 96 Stel een vraag via Messenger

Een fooi geven: verplichting, beloning of belediging?

Een fooi geven, wanneer doe je het wel? En wanneer niet? In elk land is het geven van fooi anders. Zo is het bijvoorbeeld in de Verenigde Staten een must, maar in Japan juist een enorme belediging. Hieronder bespreken we per land hoe het zit.

Verenigde Staten
Het is bij bijna iedereen bekend dat je tijdens een vakantie naar de Verenigde Staten redelijk wat geld kwijt bent aan fooien. In de meeste restaurants in Amerika rekenen ze het er niet automatisch bij, maar zetten ze onderaan de bon een suggestie voor de fooi. Dit is gemiddeld tussen de 15% en 25%. In sommige toeristische gebieden verrekenen ze het wel meteen bij het totaalbedrag. Let dus op dat je niet dubbel fooi betaald. Als een ober of serveerster het uitstekend doet, kan de fooi zo oplopen tot 30%. Ook de kappers, masseurs en masseuses en andere persoonlijke services krijgen fooi in Amerika. Dit is meestal tussen de 15% en 20%.

Europa
In Europa is het vergeleken met Amerika geen verplichting om fooi te geven, maar wel gebruikelijk. In restaurants betalen de meeste mensen ongeveer 10% fooi. In sommige restaurants is de fooi al bijgevoegd, hier hoef je dan natuurlijk niet nog extra fooi te betalen. In Frankrijk is het geven van fooi nooit echt van de grond gekomen. In de meeste gevallen is 5% dan al vaak meer dan genoeg. In de kroegen wordt er meestal geen fooi gegeven, maar als je wilt dat je drankje de volgende ronde sneller komt, geef dan zeker een beetje fooi. In de taxi ronden de meeste mensen het bedrag af naar het dichtstbijzijnde ronde bedrag of voor lange afstanden een gebruikelijke 10%. In elk Europees land is het geven van fooi verschillend, maar goed werk mag zeker beloond worden en wordt ook altijd erg gewaardeerd.

China
In de meeste Aziatische landen is het geven van fooi minder gebruikelijk dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of Europa. In chique restaurants in China is het gebruikelijk om 2-3% fooi te geven. In meer verwesterde steden zoals Hong Kong is het geven van fooi meer gebruikelijk. Hier is het gemiddelde percentage 10% tot 15%. In hotels of taxi's worden meestal geen fooien gegeven. Maar in Hong Kong krijgen de bellboys van hotels zo’n 5 tot 10 dollar per stuk bagage.

India
Restaurants in India rekenen voor fooi meestal zo'n 7% tot 10%. Maar wat in India anders is dan in andere landen, is dat hoe hoger de rekening hoe lager de fooi. In restaurants in Mumbai of Delhi verrekenen ze meestal al de fooi in het totaalbedrag en hoef je dus niet nog extra fooi te geven. Verder betalen de meeste mensen zo'n 5% tot 7% aan hotelpersoneel die doen ze samen in een gezamenlijke fooienpot bij de receptie. De taxi's in India krijgen over het algemeen geen fooi.

Japan
In Japan is het erg beledigend om fooi te geven. Wanneer er fooi wordt gegeven, zal deze ook meteen weer teruggegeven worden aan de mensen. Alleen bij gidsen geven mensen af en toe wel fooi, al is het niet verplicht. De gidsen nemen de fooi wel aan en zien dit ook niet als beledigend.

Midden-Oosten
In de meeste landen in het Midden-Oosten is het gebruikelijk om tussen de 10% en 15% fooi te geven. In sommige restaurants verrekenen ze het er al bij als servicekosten. Wanneer dit gebeurd, is het nog wel gebruikelijk om 5% à 6% erbij te geven. Taxichauffeurs krijgen meestal geen fooi. In Israël is de standaardtip vier shekels per dag voor huishoudsters en zes shekels per koffer voor de bellboys.

Zuid-Afrika
Zuid-Afrika heeft een informeel systeem voor het tippen van parkeerwachters, 2 tot 5 rand. In restaurants is het gebruikelijk om tussen de 10 tot 20% fooi te geven. De bellboys in hotels krijgen tussen de 10 en 100 rand. In de taxi in Zuid-Afrika wordt het bedrag afgerond naar de dichtbij zijnde 10 rand.

Australië & Nieuw Zeeland
In Australië en Nieuw Zeeland is het niet verplicht om fooi te geven. Het ligt in deze landen helemaal aan de klant. Wanneer de klant erg tevreden is, geeft die ook veel fooi. In Australië & Nieuw Zeeland is het bij taxi's en hotels gebruikelijk om twee dollar fooi te geven.

Zuid-Amerika
In Zuid-Amerika zijn fooien zeker gebruikelijk. Dit komt omdat in de meeste gevallen het salaris laag is en de werknemers met de fooi een extra zakcentje hebben. Hotelportiers verwachten al gauw op twee dollar per klant. In de meeste restaurants verwachten ze ongeveer 10%. De taxi's in Zuid-Amerika verwachten geen fooi, maar het wordt altijd wel erg gewaardeerd.


 
Deel dit bericht
 

Blijf op de hoogte!

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox.